Tehniški muzej Bistra

in Kartuzijanski samostan Bistra

TMS Bistra

Iz Borovnice nas cesta proti Vrhniki popelje mimo gradu Bistra. Od 13. stoletja pa do razpustitve leta 1782 je bil tu kartuzijanski samostan, današnjo grajsko podobo pa je posest dobila po mnogih prezidavah sredi 19. stoletja, ko je prešla v last družine Galle. Od leta 1951 je v gradu Tehniški muzej Slovenije. Namen ustanovitve TMS je bil evidentiranje, zbiranje, urejanje, hranjenje, varovanje, posredovanje in zaščita tehniške dediščine, povezane z razvojem obrti in industrije na slovenskih tleh.   Danes obsega več kot 6000 m2 razstavnih površin. Na prometnem oddelku so razstavljeni avtomobili nekdanjega jugoslovanskega predsednika Tita in redki primerki starih vozil; med njimi je tudi prvi tramvaj, ki je vozil po Ljubljani okoli leta 1901. Na lesarskem oddelku so na ogled rekonstruirane prve žage na vodni pogon v Evropi, v lovskem delu muzeja pa trofeje avtohtonih jelenov iz snežniških gozdov. Ogledamo si lahko še ribiško zbirko, gozdarski oddelek, tekstilni in tiskarski oddelek. Ob izviru Bistre, kjer je v rimskem času stalo Neptunovo svetišče, sta na ogled stara žaga venecijanka na vreteno in furnirnica, ob potoku nižje pa je rekonstruirana stara kovačija s strojnim kladivom repačem, ki je eno zadnjih te velikosti na Slovenskem. 

Zgodovina

Kartuzijanski samostan Bistra ali Kartuzija Bistra, latinsko Domus Vallis jocosae, je bila ustanovljena kot tretja kartuzija na Slovenskem. Ustanovil jo je leta 1255 Bernard Spanheimski skupaj s svojim sinom Ulrikom III. Spanheimskim, takratnim koroškim vojvodo. Bila je prva kartuzija na Kranjskem in poleg Žičke kartuzije, Kartuzije Jurklošter in Kartuzije Pleterje ena izmed štirih kartuzij na Slovenskem. Sprva se je imenovala »Vesela dolina« (Vallis iocosa) oziroma po nemško tudi Freudental, nato po bližnji Borovnici, šele konec 15. stoletja pa se je pojavilo ime Bistra. Leta 1260 je samostan dobil ustanovno listino, ki jo je izdal Bernardov sin, Ulrik III. Prva polovica 14. stoletja predstavlja višek delovanja samostana. V letih 1364 in 1382 sta samostan prizadela dva večja požara, s čimer se je pričelo počasno propadanje samostana. Leta 1670 je zgradbo prizadel močan potres, leta 1773 pa požar, po vsaki katastrofi so poslopje ponovno pozidali.

Konec kartuzije je predstavljal 29. januar 1782, ko je cesar Jožef II. izdal odlok o razpustitvi samostana. Premoženje je leta 1826 kupil tovarnar Francu Galletu, ki je dal poslopju videz graščine in odstranil še zadnje sestavine kartuzije. Na mestu, kjer se danes dvorišče odpira proti parku, je do leta 1808 stalo pokopališče in samostanska cerkev, zgrajena konec 13. stoletja. Lastništvo posestva se je po Francovi smrti preneslo na njegove dediče, ki so do leta 1945 živeli v graščini. Po 2. svetovni vojni je bilo posestvo nacionalizirano, od leta 1951 pa se v zgradbi nahaja Tehniški muzej Slovenije.

Tehniški muzej Slovenije predstavlja tudi izjemno poročno lokacijo. Poročni obredi potekajo v muzejskem parku ali poročni dvorani, ki sprejme do 150 oseb. Bistra je ob razpisanih sobotnih terminih od 12. do 17. ure uraden poročni prostor UE Vrhnika. Več informacij najdete na spletni strani Upravne enote Vrhnika.

Gostilna in hotel Bistra ponuja različne poročne protokole in zaobjemajo celotno organizacijo obreda. Več informacij najdete na www.b-bistra.si/poroke

Skrivnostna Bistra

V neposredni bližini Gostilne Bistra in Tehniškega muzeja Slovenije se nahaja Menihov vrt, simbol zdravega življenja, povezanosti z naravo, samooskrbe in čudežnih moči plodov narave, ki jih obiskovalci zeliščnega vrta spoznavajo v doživetju Skrivnostna Bistra.

Skrivnostna Bistra je nov in inovativen produkt družinskega turizma, ki nudi večplastno izkušnjo narave, zgodovine in kulinarike. Doživetje je zasnovano na način, ki nagovarja družine z manjšimi in večjimi otroki, je atraktiven za šole in vrtce iz celotne Slovenije, skrivnostno življenje tihih menihov pa poteši tudi radovednost odraslih obiskovalcev. Za obisk obiskovalci potrebujejo zemljevid Menihovega vrta, ki ga dobijo v Gostilni Bistra ali naročijo na spletnio strani www.skrateljc.si in je hkrati tudi vstopnica v Skrivnostno Bistro. Otroci v zeliščnem vrtu s pomočjo zemljevida iščejo sedem zelišč, ki jim razkrijejo svoje skrivnosti in modrosti. Vsebine na zemljevidu dopolnjujejo kratki filmi, ki si jih obiskovalci v Menihovem vrtu ogledajo s pomočjo brezplačne NFC aplikacije za androide ali na spletni strani Gostilne Bistra. Rešitev zeliščne križanke otrokom razkrije kraljico zelišč, ki jo šef Bruno potrebuje za svoj skrivni recept. Otroci zelišča v Menihovem vrtu spoznavajo tudi s pomočjo svojih čutil, to so vid, voh, otip in okus, da pa so jim na voljo skozi vse leto, jih v Gostilni Bistra čaka skrinja zelišč. Zaključek doživetja je najbolj dišeča in okusna nagrada za uspešno opravljeno misijo, ki jo podarja mojster šef Bruno.

Doživetje SKRIVNOSTNA BISTRA je odprto vsak dan od torka do nedelje med 9h in 19h.

POZOR: Jeseni in pozimi Menihov vrt počiva, pomlad in poletje pa vas bosta polno razvajala z vonjavami in bujnim rastje.

Visit-Borovnica.si
TRS TVD Partizan Borovnica  |  TD Borovnica  |  PD Borovnica
Zalarjeva cesta 10, Borovnica

Facebook: facebook.com/visitborovnica.si
YouTube: youtube.com/VisitBorovnica
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.