PLEČNIKOV SPOMENIK NOB

na Bregu

Jože Plečnik (23. januar 1872, Ljubljana, † 7. januar 1957, Ljubljana) je bil arhitekt, ki si je močno prizadeval, da bi z lastnim umetniškim ustvarjanjem dal slovenski arhitekturi izrazito prepoznavnost. Zaradi njegovega kakovostnega, raznolikega dela na Dunaju, Pragi, Ljubljani, Sloveniji ter na področju nekdanje Jugoslavije in zaradi vpliva na bodoče generacije arhitektov je po mnenju večine kritikov največji slovenski arhitekt.

Kamniti spomenik, ki so ga leta 1951 slavnostno odkrili pred gasilskim domom na Bregu, ob regionalni cesti Vrhnika-Podpeč, ima obliko korintskega stebra, postavljenega na nizek podstavek z rozetno mrežo na spodnjem in napisom na zgornjem delu ter s kapitelom z listnatim okrasom, na vrhu je peterokraka zvezda. Posvečen je 26 padlim borcem in v internaciji oz. za posledicami internacije umrlim vaščanom z Brega in Pakega, v času 2. svetovne vojne. Za spomenik in okolico od postavitve naprej skrbijo domačini in člani Zveze borcev, ki so ga tudi obdali z umetelno kovinsko ograjo z bivšega Kobitovega vrta in zelenjem, ob 140-letnici Plečnikovega rojstva pa je občina poskrbela še za nočno osvetlitev spomenika. Izpod rok mojstra Plečnika sta sicer tudi (Borovnici najbližja) spomenika NOB v Notranjih Goricah ter na Brezovici pri Ljubljani.

O tem, kako je leta 1951 veliki mojster arhitekture Jože Plečnik tudi borovniški dolini pustil svoj pečat, Tone Bole (Naš časopis, 1994): »V času mojega študija smo imeli predavanja tudi na takratni stari tehniki na Cojzovi cesti, kjer je imel svojo pisarno profesor Plečnik. Večkrat sem ga srečeval na hodniku pred predavalnico, zato sem se ponudil Zvezi borcev iz Brega, ki je ravno takrat razmišljala o postavitvi spomenika, da poprašam profesorja Plečnika, če ima morda kakšen že izdelan načrt. Zelo prijazno je privolil, da ga bo narisal, ker nima takega načrta. V zelo kratkem času me je zopet poklical ter mi izročil načrt z malo leseno maketo spomenika. Poleg spomenika je predvidel posaditev topolov, kar bi se po njegovem zelo lepo vključilo v barjansko okolje, katerega sem mu opisal. Načrt in maketo je podaril, ne da bi zahteval kakršnokoli odškodnino. Spomenik je po načrtu izdelalo kamnoseško podjetje, tedanji Mineral na Resljevi cesti poleg stare plinarne. Žal se je sled za načrtom tam tudi izgubila. Realizirana pa ni bila tudi profesorjeva zamisel s posaditvijo topolov, kar prav gotovo vpliva na sam izgled spomenika in okolice. Ni mi znano, ali je po Plečnikovem načrtu izdelan še kakšen tak spomenik v Sloveniji, zato so lahko vaščani Brega ponosni, da v njihovi vasi stoji izdelek tako velikega mojstra svetovne arhitekture.«

Visit-Borovnica.si
TRS TVD Partizan Borovnica  |  TD Borovnica  |  PD Borovnica
Zalarjeva cesta 10, Borovnica

Facebook: facebook.com/visitborovnica.si
YouTube: youtube.com/VisitBorovnica
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.