BOROVNIŠKE JAME

raziščite podzemlje

Jelenska jama

Nad Jelenovim oz. Dolinskim železniškim mostom se skriva Jelenska jama, registrirana v Jamarskem katastru DZRJ Slovenije že 3. junija 1926. Jama je izoblikovana v dolomitni kamnini, dolga 40 m. V desnem jamskem rovu iz razpoke v steni izvira stalen, kristalno čist potoček, ki teče po tleh vhodne dvorane proti izhodu, tu pa se preliva v strmino pod jamo proti Jelenovem oz. Dolinskem mostu. Voda je nasičena z minerali, zato v strmini, preko katere se preliva v dolino, odlaga plasti lehnjaka. Iz Jelenske jame izvira tudi veliki vogalni kapnik in notranja »oprema« kapelice Lurške Matere Božje oz. Kosove kapelice na križišču Paplerjeve in Zalarjeve ulice sredi Borovnice. Ljudski glas prav, da so v jami nekoč našli ostanke prastare lončenine in ognjišča, kar glede na njeno izjemno lego s pogledom na Barje niti ni presenetljivo. Na jamskem stropu lahko najdete netopirje, ki tu podnevi spijo obrnjeni z glavo navzdol.

Dostop do jame je urejen in je primeren za družinski izlet. Več o krožni poti do jame si lahko preberete tukaj.

Pod vrhom Krimščka je predel, ki se mu reče »Pod ta visoko škalo«. Tu je kraška jama z majhnim vhodom, skozi katerega se je treba splaziti po trebuhu. Pred letom 1950 se je že od zunaj videlo vrsto kapnikov v obliki Svete družine, zato so vhod imenovali »Jaslice«. Žal so jih vandali razbili. Nadaljnji prehodi v jami so prav tako zelo ozki. Jama se vzpenja navzgor, po nekako 50 metrih pa se razširi v velik prostor z višino 2,5 metra. Tu so kapniki različnih oblik.

Golobinka ali Golobja jama

V strmem pobočju nad Brezovico pri Borovnici se v predelu imenovanem Govešček nahaja vodoravna jama dolžine 125 in globine 20 metrov. Imenujejo jo Golobinka oziroma Golobja jama in slovi kot biser borovniškega podzemlja. Dostop do nje je zahteven, brez vodnika pa je v gostem rastju in ob izredno ozkem, umetno izklesanem vhodu (1 meter premera) ne boste našli. Člani Jamarskega kluba Borovnica so jo dokončno raziskali, izmerili in geodetsko izrisali 23. junija 1968. Po 20 metrih vhodnega vodoravnega rova se ta razširi v veliko dvorano, visoko 20 metrov. V njej ni veliko kapnikov, saj naj bi jih uničili pastirji, ki so v jamo po 2. sv. vojni metali bombe. Spust na dno je mogoč le po jamarski vrvi skozi vrsto malih navpičnih rovov, po katerih teče voda. V začetku redki kapniki pa proti dnu, kjer sredi dvorane kraljuje manjše jezerce s kristalno vodo, prerastejo v kapniški gozd. Voda iz podzemnega jezerca skozi razpoko odteka neznano kam. Trenutno je to najdaljši in zagotovo najlepši jamski objekt v občini Borovnica.

Jama Vihrovica

300 metrov pod razgledno točko nad Šumnikom je nad grapo vhod v votlino Vihrovica. Vhod v jamo je viden s steze, vendar se je treba ob vstopu nekoliko skloniti. Votlina se takoj razširi in tvori velik polkrožen prostor (20 krat 25 metrov, višine 15 metrov), ki je na eni strani povsem odprt visoko nad grapo. Zanimivost ob vhodu v votlino je majhen rov imenovan »kevderček«, skozi katerega se je možno splaziti na »Prižnico«, od koder se ti pogled razprostira po vsej grapi. V votlini Vihrovica ni sledov o kapnikih, je pa na sredi prostora vidno ognjišče, zloženo iz kamenja, o katerem legenda pravi, da je tod bilo vedno moč najti žerjavico pod pepelom. Legenda tudi pravi, da so v tej votlini nekoč v davnih časih prebivale vile. Zagotovo so se tod okoliški prebivalci v času vpadov različnih vojska skrivali z živino in imetjem. V jami so sicer odkrili ostanke (črepinje) glinaste posode, ki naj bi izvirala iz leta 2400 pr. Kr., v njeni bližini pa rimski bakren kravji zvonec. Po 2. sv. vojni  je bilo v njej najti velike količine vojnega materiala in municije.

Visit-Borovnica.si
TRS TVD Partizan Borovnica  |  TD Borovnica  |  PD Borovnica
Zalarjeva cesta 10, Borovnica

Facebook: facebook.com/visitborovnica.si
YouTube: youtube.com/VisitBorovnica
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.